A projektről

Az Egészségügyi Világszervezet (OMS) szerint világszerte  javul az egészségügyi állapot, így az idősek száma növekszik.Egyes becslések szerint 2050-re a világ populációjának 22%-a 60 éves kor felett lesz. Ez a jelenség már egy konkért tény néhány fejlett országban,  mint Németország, Olaszország, és Svédország. Másrészről, a krónikus betegségek aránya vilégszerte rohamos ütemben növekszik.

Így, ha 2001-ben a krónikus betegségek az összes betegség 46% -át képviselték, akkor az azt jelnti, hogy azok a bolygónkon  évente  bekövetkező 56,5 millió haláleset 60%-ért felelősek. Az előrejelzések szerint  2020-ra ez az arány lesz a meghatározó.  Csak a krónikus neurológiai betegségek tesznek majd ki 57%-ot.

Ez a statisztika a modern társadalom valóságán alapul.

Az öregedés egy komplex  folymamat, ahol nincs közvetlen kapcsolat a  fizikai és mentális képességek között, ami azt jelenti hogy egyedi módon, egyedi igényekhez kell alakítani a segítségnyújtás módját.

Azonban,hogyan tudjuk  átalakítani a kihívásokat, úgy, hogy az idősek és az egész társadalom is a kihívások helyett lehetőségekkel szembesüljön?
Ez nem csak kivitelezhető, ez hasznos is,  különösen az idődesek számára akiknek szociális és egészségi állapota növelheti (cselekvő) függetlenségüket és alapjában véve az életminőségüket.

Annak ellenére, hogy a hagyományos felfogás szerint a korszerű technológiák használata nagyon alacsony a nagyon idős korú lakosság körében, óriási mennyiségű adat áll rendelkezésre, melyek szerint az idős személyek nagy  része érdekelt a szükségleteikethez igazodó technolgóák használatában,
Így, mivel segítséget és hasznos eszközöket kapnak a saját szükségleteikhez igazított programok segítségével, az idősek jelentősen javíthatják saját fizikai és mentális egészségi állapotukat.

Mint  a  Brain@home program.

A páneurópai projektet 2016 júniusában indították el, amelyet a  SIVECO Romania koordinál  3 ország 5 partnerével eggyüttműködve:a Casa di Cura Privata del Policlinico (Olaszország), a MediaHospital (Olaszország), a Pannon Business Network Association (Magyarország), a Karma Interactive Magyarország) és  a Bukaresti Egyetem (Románia).

Az   elkövetkezendő két és fél évben , 3   kísérleti központ  Romániában, Olaszországban és Magyarországon kerül megvalósításra.

A projekt feladatai a következők:

 • Egy infomrációs technológián alapuló felület kifejlesztése, amely biztosítja az idősek számára, hogy egy   motiváló, érdekes és szórakoztató  felülthez férhessenek hozzá,  amely biztosítja az agytornát  és  a fizikai aktivitás megörzését biztonságos környezetben,  a házban/ otthon.
 • Az agytorna érdekében hordozható eszközökből álló hardverrendszer kiépítése.
 • Egy játékos felület kiépítése  amelynek szerepe a szociális képzés . Az összes  interaktív játék és program felhőben kerül tárolásra. Az egyén a játékokban elért eredményeivel  versenyezhet más felhasználókkal.
 • Virtuális közösség állítható be  az idősek és a gondozók, a család és a barátok számára, ahol megoszthaják és  terjeszthetik az utazások alkalmával és érdekes helyeken szerzett személyes tapasztalataikat.
  orvosi eredények
 • Az egészségügyi eredmények tárolására szolgáló rendszer megvalósítása, valamint a felhasználók, a gondozók, az orvosok és a háziorvosok hozzáférés biztosítása (web alapú, mobiltelefonon stb.) ezen adatokhoz és fejlesztésekhez.
 • Az általános egészségi állapot, az életminőség és a kognitív állapot javításának elemzésése a képzési programon való részvétel után.

 

A Projekt legfontosabb előnyei a következők:

 • Javítja a résztvevők élet minőségét.
 • A fizikai, kognitív, és társadalmi funkciók fejlesztése, amelyet az idősek lassan elvesztenek a természetes öregedési folyamat során - ezt a szempontot különösen a funkcionális készségek hiányával küszködő személyeknél figyelik, mivel a platform szerepet játszik a kognitív hanyatlás korai felismerésében és  így a klinikai vizsgálat szükségességének jelzésében is.
 • A Brain@homa megoldása egy valódi modell kidolgozása egész Európában a széles körű replikációhoz, a társadalmi-kulturális sokszínűséget figyelembe véve.

  A platformot múzeumok, operaszínházak és történelmi helyszínek fogadják el, a korábbi látogatók elérésének eszközeként, akik így hozzáférnek a szellemi kincsekhez.

     

 


 

A Brain@Home projekt a AAL Joint Program, és a Román, Olasz  és Magyar nemzeti hatóságok által lett alapítva.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához.