Despre proiect

Conform Organizației Sănătății Mondiale, datorită îmbunătățirii condiției de sănătate la nivel global, numărul persoanelor adulte crește.  Estimările arată că până în 2050 aproximativ 22% din populația globală va fi în vârstă de 60 de ani și peste. Acest fenomen este deja actual în unele dintre statele dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. Pe de altă parte, o creștere rapidă a ratei  bolilor cronice este înregistrată oriunde în lume. Astfel, în 2001, bolile cronice reprezentau 46% dintre toate afecțiunile, fiind responsabile pentru 60% dintre cele 56.5 milioane decese raportate anual pe planetă, putând fi anticipat că până în 2020 această rată va deveni copleșitoare. Pentru bolile neurologice cronice creșterea se anticipă ca va fi doar de 57%. Statistica este bazată pe realitățile societății moderne. Procesul îmbătrânirii este unul complex, fără o conexiune  directă între abilitățile mentale și fizice, însemnând că nevoile unei persoane treuie să fie ajustate într- o manieră unică pentru cerințele individuale ale acesteia.  Totuși, cum am putea transforma provocările pe care le întâmpină persoanele vârstnice în oportunităție pentru ei și de asemenea pentru întreaga societate? Acest lucru nu este doar fezabil, dar și la îndemână, datorită soluțiilor inteligente, puse la dispoziția persoanelor adulte a căror condiție socială și de sănătate le poate crește intependența lor (activitatea) și totodată calitatea vieții lacestora.

În ciuda percepției tradiționale că  utilizarea tehnologiei moderne este foarte scăzută în rândul populației vârstnice, există un volum considerabil de date ce susțin faptul că persoanele vârstnice au o capacitate ridicată de a utiliza tehnologia conform nevoilor lor și că sunt deosebit de interesați în managementul individual al simptomelor bolilor cronice la care sunt predispuși. Astfel,  având în vedere că primesc ajutor și instrumente utile prin programe dedicate și adaptate nevoilor lor, persoanele vârstnice își pot îmbunătăți considerabil condiția lor fizică și sănătatea mentală. Un astfel de program este Brain@Home.  Lansat în Iunie 2016, acest proiect pan-European este coordonatat de SIVECO România în colaborate cu 5 parteneri din 3 state: Casa di Cura Privata del Policlinico (Italia), MediaHospital (Italia), Pannon Business Network Association (Ungaria), Karma Interactive (Ungaria) și Universitatea din București (România). În următorii doi ani și jumătate, vor fi implementate trei centre pilot în România, Italia și Ungaria. Câte 40 de beneficiari, fiecare cu vârsta de 65 ani și peste, vor fi recrutați în fiecare dintre cele trei centre pilot.

Proiectul include următoarele activități: Dezvoltarea unui platforme bazată pe tehnologia informațională prin intermediul căreia persoanele vârstnice pot avea accesul la un mediu motivațional, interesant și captivant, care îi va ajuta să-și antreneze creierul și să se implice în activități fizice într-un spațiu securizant, în propria lor locuință. Realizarea unui sistem hardware compus din dispozitive portabile pentru a crea un mediu stimulativ pentru instruirea mentală. Realizarea unei platforme cu jocuri pentru a servi instruirii sociale. Jocurile interactive și aplicațiile fiind stocate în cloud. Scorul unui jucător putând fi comparat cu scorurile celorlalți jucători.Înființarea unei comunități virtuale pentru persoanele vârstnice și îngrijitorii acestora, familia și prietenii, unde își pot împărtăși cunoștințele și experiențele proprii despre călătorii și locuri interesante. Implementarea unui sistem de stocare a rezultatelor medicale  și permiterea accesului în timp real utilizatorilor, îngrijitorilor și medicilor/medici generaliști la aceste date și evoluția lor. Efectuarea unei analize despre îmbunătățirea stării de sănătate generale, calității vieții și stării cognitive după participarea la programul de instruire.

Principalele avantaje pe care acest proiect le aduce sunt următoarele: Îmbunătățirea calității vieții participanților în program. Îmbunătățirea funcțiilor fizice, cognitive și sociale pe care persoanele vârstnice le pierd treptat odată cu procesul natural al îmbătrânirii - aspect în special identificat la persoanele care se confruntă cu lipsa abilităților funcționale, platforma jucând astfel rolul de detectare timpurie a riscului de declin cognitiv și semnalizarea nevoii unei examinări medicale. Elaborarea unui model valid, multiplicabil la scală largă a soluției Brain@Home, în întreaga Europă, ținând cont în același timp de diversitatea socio-culturală. Adoptarea paltformei de către muzee, case de operă și teatru și locuri istorice, ca un mijloc de conectare cu foștii vizitatori, care au prin acest mod, acces de la distanță la bogăția lor spirituală.

     

 


 

Proiectul Brain@Home este co-finanțat de programul comun  AAL  și de Autoritatea Națională din România, Italia și Ungaria.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.